31 Mayıs 2010 Pazartesi

Eurovision 2010 ardından


Bir Eurovision'u daha geride bırakırken genel bir durum değerlendirmesi yapmadan geçmek olmazdı diye düşünmekteyim. Bilindiği üzere Almanya'nın birinciliği ardından Ülkemiz ikinci sırada yer aldı ve milli bir başarı kıvamında adından söz ettirildi. Yarışmanın siyasi boyutu bir kenara oylamalar sonundaki sıralamaya haber yorumlarında ve sözlüklerde eleştiriler artarak artınca benim de yazma hakkım oldu kendimce. Çoğu kişi Almanya'nın Lena'sı sempatikliği ile birinci oldu derken, bir grup da hakkımız yendi dırdırları ile olayı yorumladı.

Oylamalarda 50 puanlık bir kayıp yaşamış bile olsak, ikinci sırada olmamız pek şaşırtıcı değildi aslında. Yarı finallerde aklımda kalan bir kaç ülke vardı topu topu; Sırbistan'ın Balkan havası, Yunanistan'ın kemençeli parçası, Ermenistan'ın Malatya esintisi ve İspanya'nın palyaço kareografisi akıllarda kalanlardı. Almanya'nın direkt finale gitmesi nedeni ile canlı performansını izlemek nasip olmadı ama yarı finaller sonunda gösterilen bir Fransa ve Almanya kliplerinden sonra bir iki fikir edinmiş oldum. Fransa'nın Dale don dale kıvamlı erotik klibi ile popüler bir tarz yakalamaya çalışılırken, Almanya'nın birinciliği gözümde olasılıklarını arttırmıştı zaten.


Bir pop şarkısı ile katılan Almanya'nın listede üstlere oynayacağı tahminlerden ve olasılıklardan uzak değildi ve yarışmanın tek rock grubu olan Manga ile kapışabilecek kalitedeki ender parçalardan biri idi. Nitekim Manga'nın Türkiye'ye dönüşünde Ferman'ın açıklamasında Almanya'nın parçası için Avrupa'da bazı ülkelerde hitlist'lerde yukarları zorlayan bir şarkısı var yorumunda bulundu. Kendisi ile tespitlerimiz aynı olduğu için mutlu oldum tabi ki... Evet Ferman'ın da dediği gibi Lena'nın uydusunu normal durumda piyasaya koysan toplistlere ilk 10'dan diret giriş yapabilecek tarzdaydı ki sonuçta bunun kanıdı kanımca.

Manga'nın gözümdeki yeri tabi ki bir rock sever olarak birincilikti ama popun hala rock'tan tercih edilebilir olması nedeni ile ikincilik de oldukça başarılı bir sıralama oldu diyebilrim. Kareografi bakımından belki daha tatmin edici bir çalışma olabilirdi zira robotumuz şarkının büyük bir bölümünde hareketsiz kaldı, sonlara doğru açıldı saçıldı.

Ermenistan'ın kayısılı şarkısı ezgisel olarak kulakta güzel izler bıraksa da finalde Eva Rivas'ın sesi detone oldu gibi geldi ki bu bir handikaptı onlar için. Siyasi göndermelerini artık her platformda kullanmaya çalışmaları da kabak tadı vermiş ve iplenmemeye başlamış durumda.

Sonuç olarak Manga'nın yarışmadaki özgün tarzı, söz ve ezgisel uyumu ile gönüllerin birincisi! olduğu gerçeği ile karşı karşıyayız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder