3 Ağustos 2010 Salı

Futbolun Şifreleri


Bu dönem içerisinde futbol ile okuduğum iki kitaptan, futbola dair yeterli şeyi bulduğum Futbolun Şifreleri adlı kitap sonrası bu yazıyı yazma ihtiyacı hissettim. Yanlış transfer politikaları popüler olana eğilim furyasının en somut örneği olduğu şu günlerde böyle bir kitap okumak düşüncelerimi pekiştirirken, bu kitabı yönetim yoksunu kulüp yöneticilerine yollamak istemekteyim. Önce kitabın içeriğinden bahsedelim.

Simon Kuper ve Stefan Szymanski tarafından yazılmış bu kitapta aslında çoğu bilinçli futbol severin akıllarından geçirdikleri var. Kulüplerin gelişini, transfer politakalarındaki yanlışlar... Hem sportif hem ekonomik başarıya giden yolda yapılması gerekenler ya da yapılmış olanlar... Daha sonraki sayfalarda milli takımlar düzeyinde ve insanların davranışlarında futbolun etkisi konu alınmış. Futbol sadece futbol değildir tam anlamıyle bu kitaota yer etmiş durumda. İngiltere'nin niye mili takımlar düzeyinde başarısız olduğu ya da aslında başarısız olup olmadığı, diğer takımların başarı dereceleri ilgili istatistiksel verilerle incelenerek gözler önüne sunulmuş.

Futbolun saha dışındaki faktörleri ve etkileri üzerine farklı bir çalışma okumak mümkün Futbol Şifrelerinde. Alışagelmiş futbol muhabbetlerinden çok daha fazlası, mantıklı ve bilimsel bir şekilde sunuluyor. Tek eleştirilebilecek yanı örneklerin çoğunu İngiltere üzerinden vermiş olması. Arada bir kıta Avrupa'sına değinse de ağırlıklı olarak İngiliz kulüplerinden yola çıkıyor ve bir yerden sonra bu kadar İngiltede baymadı mı diye sorabiliyorsunuz. Ama bunun da açıklaması olarak yoğun istatistiksel verileri toplama ve bunları değerlendirme sırasından İngiltere'den yararlanılmış olması olaiblir. Zira dünyanın geri kalanında buna benzer bir araştırma serisi gerçekleştirilmemiş olabilir.

Alın okuyun tavsiye edilir meraklılarına, futbolun kendisi ve çevresi ile ilişkilerini daha yakından takip etmek edebilmek için ideal bir kitap olarak duruyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder