5 Ağustos 2010 Perşembe

Rome, Spartacus ve Bugünün Seksüel Yapısı


Tarih ile alakalı her türlü programı özellikle de antik döneme doğru giderkene özel bir ilgi ile izlemekteyim. Son dönemlerde adı duyulan iki dizi Rome ve Spartacus: Blood and Sand adlı diziler de tabi ki takibimden kaçmadı. Rome adlı dizide lejyonerler içerisindeli iki ana kahraman üstünden konu anlatımı varken, Spartacus'da esir alınıp gladyatör yapılan bir Trakyalı asker başrolde. Konuları vermekten ziyade asıl ilgimi çeken kısımların Roma aristokrasisinin sapkınlıklardan sapkınlık seçerek uygulamaları, tabi sapkınlık olarak değerlendirirken bunu günümüz bakış açısı ile yapıyorum. Günümüzde hala tabu olarak yer alan eşcinsellik kavramının Roma dönemi açılımları oldukça iddaalı bir çalışma olmuş dizilerde.

Her türlü lezbiyen, ensest, oğlancılık olarak tanımlanan günümüzde sapkınlık, yoldan sapma olarak değerlendirilen bir çok ilişki o günler için oldukça sıradan. Toplum hiyararşisinde statü içerisinde bile kadınların ikinci dereceden muamele gördüğü ama sınıfsal farklılıkların daha da belirginleştiği bir dönem Roma zamanı. Her türlü seksüel fantezinin bir şekilde olurunu bulduğu köle kavramının çok amaçlı hizmette sanırı tanımama ilkesi ile çalıştığı bir uygarlık.

Günümüze niye geldim derseniz, özellikle bu seksüel yapı içerisinde o günlerden bu günlere gelen bu eşcinsellik kavramı biraz fazla büyütülüp ayıplanmakta. Sanki bakıldığında belki de günümüzde çok daha azalan bir durum içerisinde. O zamanın aristokrasisine denk gelebilecek bugünün jet sosyetesi içerisinde ya da o zamanın normal toplumunda bile yadırganmayan çoğu fantezi günümüzde minimize edilmiş ve çok büyük cezalandırmalar ile karşı karşıya bastırılmış.

Bu bastırılmaya gelirsek de, acaba toplum cinsellike alakalı tabuları yıksa Roma dönemine geri dönecek bir marjinallik içerisine mi gireriz? yoksa evrimleşme sürecimizde artık bu tür cinsel fanteziler azalmaya mı başladı?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder